Planksteksgratäng

Hej!

Ursäkta halvkassa bilder tagna i mörker, men fick så många frågor om recept på den här planksteksgratängen när jag lade ut den på stories på mitt insta igår. Heter Jennysrumochspis där med, följ gärna.

Supergod rätt som jag sett florera på nätet och velat testa ett tag. Perfekt om man är många och inte har plankor så det räcker. Eller om man inte orkar eller har tid att bränna av plankor och stå och spritsa på varje. Nu hade jag lite för liten form igår insåg jag för sent men det gick bra ändå. Jag ska bjuda på denna på en planerad middagsbjudning framöver, kommer då dubbla receptet och ta större form. Gör den så enkel eller svår som du vill. Jag använder färdig bea tex. Men gör eget mos. Pulvermos fungerar också men smaken på eget är för mycket godare tycker jag. Ta det kött du föredrar och gillar. Jag använde fläskfilé.

Du behöver till 4 personer:

1 svensk fläskfilé av god kvalitet. Ca 600 gram.

Smör att steka i

Salt och svartpeppar

Beasås, jag hade färdig, 1 st Eriks på burk.

1 dl grädde

1 knippe sparris

1 pkt svensk bacon av god kvalitet

2 st stora tomater

Riven ost, jag tog mozzarella

Mos till 4 personer (med äggula, smör, mjölk, kryddor)

Gör så här:

Börja med moset. Skala, dela och koka potatis. Mosa ihop med potatisstomp först. Värm mjölken. Blanda ner mjölk, äggula, salt och peppar. Vispa snabbt ihop slätt med elvisp. Låt svalna lite och ha ner moset i en spritspåse. Spritsa ut runtom i en ugnsfast form.

Sätt ugnen på 250 grader.

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek i smör i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg fläskfilén i formen.

Värm upp beasåsen tillsammans med grädden i en kastrull. Häll såsen över fläskfilén i formen.

Skölj sparrisen och bryt av den träiga änden längst ner. Linda bacon runt 2 sparris. Stek på hastigt runt om i stekpannan. Lägg sparrisen längst upp i formen.

Dela tomaterna och lägg även dom ovanpå i formen. Ha på riven ost.

Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg och allt är varmt. Ca 15 minuter.

Smaklig spis!

Färdig för att gratineras i ugnen.

Väldigt mäktig rätt, räcker till många. Och så god!

Nu ska vi ta tag i köket här. Alla skåp ska flyttas ur. Och bänkar plockas av. På tisdag eftermiddag är förhoppningsvis bänkskivebytet klart!

Och jag gjorde semmelglass igår, ska smaka och fota den också så kommer den förhoppningsvis på bloggen ikväll eller imorgon förmiddag.

Ha en bra söndag så länge!

Läs om vår kommentarspolicy