Semmelfläta

Hej!

Semmeltider! Gillar du den klassiska bäst? Eller som mig att testa olika varianter. Jag gillar den här semmelflätan eller semmeltårta jättemycket. Man kan ta hur liten eller stor bit man önskar. Och extra gott om man gör egen mandelmassa med.

Receptet som kommer från Lindas bakskola ger två flätor. Det går bra att halvera receptet och göra en också. Jag tycker det är bra att göra två när man ändå är i farten, frysa in en till senare eller varför inte glädja någon lite extra och ge bort den andra.

”Semmelflätorna är gjorda av karlsbaderdeg som innehåller rumsvarmt smör och mer ägg än en vanlig vetedeg. Det i kombination med att knåda degen kraftigt i några minuter gör att brödet blir luftigt, lätt och oerhört saftigt eftersom glutentrådarna blir starka.”

Du behöver till 2 semmelflätor:

25 g jäst

2 dl mjölk, fingervarm

2 ägg

3/4 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 tsk mald kardemumma

100 g rumsvarmt smör

8-9 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg

Fyllning:

Ca 6 dl vispgrädde

Mandelmassa (se recept längre ner)

Mjölk

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera tre bitar. Rulla ut dem till längder, ca 35-40 cm. Fläta ihop dem tre och tre.

Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla flätorna med ägg. Grädda dom mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt flätorna kallna på ett galler.

Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.

Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den som en sträng i mittsträngen.

Vispa grädden och bred ut den på flätorna. (Jag spritsade min, blir lite snyggare finish!) Sätt på locken. Pudra över florsocker innan servering.

Håll i locket med ena handen när du skär flätan i bitar med en vass kniv.

Ät och njut!

 

Flätorna ligger penslade och klara att skjutsas in i ugnen.
Lägg mandeln i blöt över natten.

Hemmagjord mandelmassa:

Jag har skalet kvar på mandeln, en smaksak, skålla den annars…

100 g mandel, som legat i blöt minst 10 timmar.

100 g strösocker

Gör så här:

Ta fram matberedaren

Häll i den blötlagda mandeln och sockret, kör i matberedaren tills du är nöjd med konsistensen.

Blanda sen ut den med lite mjölk innan du lägger den i semlan. (Oblandad på bilden)

Testa den här i helgen eller förbered till fettisdagen nästa vecka!

Nu ska jag fortsätta med dagens måsten och sysslor. Och så ska tjejerna och jag ta en promenad i solen. Så fint väder idag!

Ha en härlig fredag!

Läs om vår kommentarspolicy