Baked Alaska

Hej!

Den bästa nyårsdesserten kommer här. En glasstårta med italiensk maräng som går jättebra att förbereda. Marängen håller sig lika fin och mjuk i frysen i flera dagar. Dessutom räcker den till många. Den är mäktig. Daga önskade sig den här till sin födelsedagsmiddag igår. Vi var 9 och halva tårtan är kvar i frysen idag. Går så klart att göra en mindre variant med. Variera med de glassmaker du gillar. Och de gånger jag inte hinner eller orkar göra egen botten så köper jag en färdig chokladtårtbotten.

Du behöver:

En form att gjuta glassen i, jag har en metallskål som är 22 cm i diameter.

En termometer

En gasolbrännare

En botten, tårtbotten eller dylikt att sätta som sista lager på glassen så att glasstårtan står stadigt på serveringsfatet och inte glider omkring,

Glass, jag använde:

1 1/2 liter vaniljglass

1 1/2 liter chokladglass

1 paket Häagen Dazs mango och hallon (gott med en sorbet längst in med)

Gör så här:

Skär ut tårtbotten efter skålens storlek så den passar när du ska sätta dit den som sista lager i din skål.

Frys skålen så den är kall så smälter inte glassen så fort när den ska fyllas.

Ta fram glassen så den är mjuk så är den lättare att jobba med.

Fyll skålen först med vaniljglassen, tryck ut den runt kanterna. Sen fyller du med chokladglassen innanför vaniljen. Tryck ut den likadant och gör som en grop i mitten där du fyller med det sista mindre paketet med den sista smaken. Lägg tårtbotten längst upp och tryck till i formen.

Täck med plastfolie och frys till glasstårtan är riktigt hård.

Ta ut och skölj utsidan av skålen snabbt med hett vatten och slå ut tårtan på det fat du ska servera på.

Obs Viktigt!!

Frys glasstårtan igen så ytan fryser ordentligt i minst 6 timmar! Annars glider marängen av tårtan!

Italiensk maräng:

Du behöver:

6 äggvitor

En nypa salt

4 dl strösocker

1 dl vatten

Gör så här:

Vispa äggvitor och salt till ett skum.

Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten i en kastrull till exakt 121 grader. Kontrollera med en stektermometer.

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt vispa till marängen är kall. Det tar en stund så det underlättar att ha en köksassistent. Men går annars bra med elvispen med.

Bred marängen över glasstårtan och bränn av ytan med en gasolbrännare.

Servera direkt eller frys in till senare.

Sätt i några tomtebloss för extra nyårspiff!

Så god!

Kikar in lite senare igen med ett till tips på en festlig och god nyårsmiddag.

Läs om vår kommentarspolicy