Revbenspjäll med julig glaze och kålsallad med apelsin och valnötter

Hej!

Mitt samarbete med Siljans Chark fortsätter och nu till jul har jag tagit fram ett recept med deras fantastiska revben av Gårdsgris. En otrolig kvalitet vilket visar sig i både smak och mörhet.

Att välja lokalt kött är hållbart och bidrar till en levande landsbygd med öppna landskap, tryggade arbetstillfällen och biologisk mångfald. Siljans Chark jobbar med noggrant utvalda gårdar och är måna om god djuromsorg och korta transporter.

Betala hellre lite extra och välj lokaproducerat till jul. Du gör en god och hållbar gärning, så viktigt, och får framförallt en mycket bättre smakupplevelse på kuppen. Det är du värd. Och det är vårat landskap värt.

Dessa möra och saftiga revben får först koka på spisen och får sen gå vidare till ugnen med en god glaze med bl.a. julmust. Servera dom på julbordet eller som en egen måltid runt jul. Jag gjorde en fräsch kålsallad med tre sorters kål till. Den passar också utmärkt på julbordet.

Om du vill koka buljong eller göra dopp i grytan så koka revbenen med grönsaker och kryddor. Annars räcker det att du kokar i endast saltat vatten.

Revbensspjäll med julig glaze:

Räcker till 4-6 bufféportioner

Ca 1 kg tjocka revbensspjäll av gårdsgris från Siljans Chark

Salt

Glaze:

2 dl julmust

1/2 dl japansk soja

1/2 dl flytande honung

1 bit färsk ingefära, ca 3-4 cm

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

1 tsk kanel

Salt och svartpeppar

Honung att ringla över på plåten

Gör så här:

Koka revbenen i väl saltat vatten i 2 timmar tills köttet är mört.

Låt revbenen svalna i spadet. Går att förbereda hit dagen innan och låta stå i kylen över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.

Glaze:

Skala och riv ingefäran.

Blanda alla ingredienser i en kastrull, pressa ner vitlöksklyftan. Låt reducera och koka ihop till en lite tjockare konsistens, ca 10-15 minuter.

Skär revbensspjällen i portionsbitar och vänd ner dom i glazen. Lägg dom sen på en plåt, ringla över lite honung och stek mitt i ugnen tills dom fått fin färg. Ca 20-25 minuter.

Till revbenen gjorde jag en underbart god och fräsch kålsallad med grönkål, rödkål och ugnsrostad brysselkål. Lägg till apelsinfiléer, valnötter och en härlig dressing.

Du behöver:

250 g färsk hackad grönkål

250 g strimlad rödkål

300 g brysselkål

1 apelsin

En handfull valnötter

Flytande honung

Flingsalt

Svartpeppar

Dressing:

1/2 dl olivolja

1/2 dl färskpressad apelsinjuice

1 tsk honung

Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ingredienserna till dressingen.

Blanda grönkål och rödkål i en skål.

Häll på dressingen och massera in den i kålen så den blir saftig och mjuk.

Dela brysselkålen på mitten och lägg i en ugnsfast form. Ringla över honung och strö på flingsalt. Rosta brysselkålen mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Filéa apelsinen i fina klyftor.

Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Var försiktig då dom lätt blir brända.

Lägg upp de tre kålsorterna på ett fat eller i en skål. Blanda i de filéade apelsinklyftorna. Strö över de rostade valnötterna och flingsalt. Vrid över ett par varv med pepparkvarnen.

Smaklig jul!

Läs om vår kommentarspolicy