Bästa receptet på falafel

I samarbete med Kökets Kurser

Bästa receptet på Falafel och mycket annan fantastisk mat hittar du i Zeinas matlagningskurs hos Köket. Igår bjöd jag familjen på Meze där all inspiration och alla recept är hämtade från kursen. Just nu ger min kod “JENNY50” dig 50 kr rabatt och den gäller november ut.

Hemmagjord falafel är inte svårt att göra, men det tar tid. Men så värt då du får den godaste falafel du ätit. När du gör hemlagad falafel är det viktigt att du ej använder kokta kikärtor på burk. Då går din falafel sönder och blir smulor vid friteringen. Du måste blötlägga kikärtor i minst 14 timmar, så börja med det kvällen innan. Smeten går bra att frysa, jag har frusit halva min smet. Perfekt att ta fram och göra falafel snabbt en annan dag.

Du behöver till ca 6 portioner:

500 g torkade kikärtor

1 msk+2 tsk bikarbonat

3-4 salladslökar, strimlade

4 vitlöksklyftor, grovhackade

3 dl bladpersilja, hackad

1,5 tsk salt

2 msk falafelkrydda

2 tsk bakpulver

Ev sesamfrön att vända falafeln i

Vegetabilisk olja till fritering

Till servering:

Pitabröd

Grönsaker

Såser, tex tahinisås, yoghurtdressing

Gör så här:

Lägg kikärtorna i blöt i kallt vatten och 1 msk bikarbonat i en stor skål. Låt stå minst 14 timmar.

Sila av och skölj kikärtorna ordentligt.

Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mixa ordentligt. Först blir de som smulor men fortsätt att mixa tills det blir en slät smet, det tar ca 5 minuter. Öppna matberedaren då och då och skrapa ner allt som fastnat på kanterna.

Gör likadant med resten av kikärtorna.

Lägg all smet i matberedaren och tillsätt lök, vitlök och persilja. Mixa tills allt är ordentligt blandat. Lägg smeten i en skål och blanda ner salt och falafelkrydda.

Låt smeten stå i kylen minst 30 minuter, den håller bra upp till 12 timmar. Du kan även frysa in den i upp till 3 månader. Tina isf upp i rumstemperatur.

Strax före fritering: Tillsätt bakpulver och 2 tsk bikarbonat och blanda ordentligt. Låt stå i kylen ytterligare i ca 15 minuter.

Rulla bollar av smeten och platta till dem en aning. Rulla gärna några bollar i sesamfrön för variation.

Värm oljan till 180 grader i en stor gryta, kastrull eller fritös. Fritera falafeln runt om i ca 3 minuter.

Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera direkt med dina tillbehör.

Jag lagade även Hummus, Ezme – turkisk tomatsallad, Frasiga ostrullar, Tahinisås och Tabbouleh. Alla recept och massor av bra tips finns i kursen.

Så gott, festligt och kul att lära sig!

Gå kursen du med, eller varför inte ge bort i present eller julklapp.

Läs om vår kommentarspolicy