Köttfärslimpa med bacon, ugnsrostad potatis och gräddsås

Hej!

Är ni laddade för Halloween imorgon? Jag och tjejerna ska baka lite gott passande fika på förmiddagen när jag gått av mitt jobbpass. Kommer säkerligen bilder på Insta.. Men nu pausar vi allt vad Halloween heter en stund för denna goda klassiska köttfärslimpa. Den tillagas i en avlång brödform samtidigt som potatisen. Så smidigt med “allt i ett” rätter tycker jag! Jag gjorde den godaste ugnsrostade potatisen med delikatesspotatis, honung och balsamvinäger.

Du behöver till ca 4 portioner:

600 g nötfärs

1 paket á 140 tärnat bacon

1 gul lök

3 ägg

Salt och svartpeppar

Hackad bladpersilja

Ugnsrostad potatis:

1 påse delikatesspotatis

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

1 msk balsamvinäger

1 msk flingsalt

Gräddsås:

3 dl grädde

1 dl vatten

1/2 msk kalvfond

1/2 msk soja

1 msk svart vinbärsgelé

Salt och svartpeppar

Redning

Till servering:

Haricot verts med flingsalt

Svart vinbärsgelé

Persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och hacka löken fint. Blanda färsen med lök, ägg, bacon, salt och peppar. Forma färsen till en limpa och lägg i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter samtidigt som potatisen.

Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnssäker form. Blanda ihop olivolja, honung, balsamvinäger och flingsalt i en skål och häll sen över potatisen och blanda runt med händerna. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter bredvid köttfärslimpan. Vänd potatisen efter halva tiden. Jag tycker det är gott att riva på lite parmesan över potatisen när den kommit ut ur ugnen.

Under tiden gör du såsen. Koka upp fond, vatten och grädde. Ha i gelén och sojan. Red såsen lite och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Strö över persilja på köttfärslimpan och servera med potatisen, gräddsåsen, haricot verts och gelé.

Smaklig spis!

Jag använder en plåt och har brödformen med köttfärslimpan på ena sidan och potatisen på den andra.

Den här potatisen 👌🏻

Så gott, testa!

Läs om vår kommentarspolicy