Chokladtårta, glasstårta med kinapuffar, spökmaränger och spindelkakor

Hej!

Vi fortsätter på Halloweentemat. Så kul att pizzan i förra inlägget blev så uppskattad av många! Har inte kommit på idéen själv utan har sett liknade på flera ställen runtom på nätet. Finns så mycket kul mat man kan göra om man kollar runt. Det mesta är nog också redan påhittat känns det som.

Dessa tårtor, kakor, maränger m.m gjorde jag till ett samarbete förra året. De goda tårtorna kan man göra närsomhelst utan eller med annan dekoration.

Den här chokladtårtan, så god! Den görs med fördel dagen innan så bottnar och tryffel hinner svalna.

Jag gjorde bottnarna i tre springformar á 23 cm. I efterhand hade jag hellre gjort dom i 20 cm formar och fått en högre tårta, gillar höga tårtor. Men det här blev också bra! Jag dekorerade tårtan med ätbara ögon. Dom finns lite varstans i olika webshopar. Och så gjorde jag en spindel av vanlig chokladbollsmet, formade en kropp och ett huvud. På med choklad och lakritsströssel. Benen gjorde jag av salta pinnar doppade i choklad som fick torka och stelna på papper. Och till sist några spökmaränger, se recept längre ner. De underbara tårtvimplarna kommer från Theo&Jag.

Chokladbottnar:

3 dl ljust muscovadosocker

1 dl ljus sirap

200 g smör

4 ägg

3 dl mjölk

5 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao av god kvalitet

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 nypa salt

200 g mörk choklad

Chokladtryffel:

6 dl vispgrädde

500 g mörk choklad av mörk kvalitet

2 tsk smör

Gör så här:

Koka upp grädden till tryffeln och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden tills allt smält och du får en jämn och fin tryffelsmet. Ställ in din färdiga tryffel i kylen och låt svalna i ca 6 timmar.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa socker, smör och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.

Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.

Fördela smeten i tre smörade springformar med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt dina bottnar svalna helt. Lägg sedan första kakan upp och ned på ett tårtfat, bred över lite av chokladtryffeln, lägg på nästa kakbotten även den upp och ner och upprepa proceduren ännu en gång. Täck sedan topplagret med tryffel, använd en palett eller spatel och bred tryffeln över hela tårtan så den täcks med tryffel.

Servera gärna med en klick grädde och färska bär.

“Recept från Leila Lindholm”

Glasstårta med kinapuffar, hur gott låter inte det?! Och enkelt är det med.

Du behöver:

3 äggulor

1 dl socker

1 tsk vaniljpulver

200 g philadelphiaost

4 dl grädde

200 g kinapuffar

Gör så här:

Vispa ägg och socker. Rör ner vaniljpulver och philadelphiaost. Vispa grädde och rör ner den i smeten. Rör till sist ner kinapuffar.

Häll smeten i en form 15-20 cm med hög kant. Jag hade 15 cm. Frys i minst 5 timmar.

Ta fram glassen 10 minuter innan servering och toppa med ännu mera kinapuffar. (Jag skippade det)

“Recept från Fikastunder”

Jag gjorde en chokladdripp och garnerade med spökmaränger.

Chokladdripp:

Smält 1 dl mörk choklad över vattenbad. Tillsätt 1 dl grädde och en liten klick smör för att få en glansigare yta. Låt svalna till 25 grader.

Häll uppepå tårtan och bred över kanterna försiktigt.

Spökmaränger:

100 g äggvita (ca 3 stora äggvitor)

1/2 msk citronsaft

1 dl strösocker

1 1/2 dl florsocker

Chokladsås eller svart pastafärg

Gör så här:

Värm ugnen till 100 grader.

Vispa äggvitan och citronsaften i en ren och torr skål. När äggvitorna börjar skumma, tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängsmeten är tjock och vit, du ska kunna hålla skålen upp och ner utan att marängsmeten glider ut. Sikta ner florsockret i marängsmeten och rör sedan försiktigt med en slickepott.

Spritsa eller klicka ut spöken på ett bakplåtspapper och grädda i ca 50-70 minuter beroende på storlek. Använd en tandpetare för att göra “ögon” med svart pastafärg eller chokladsås i marängerna.

“Recept från Linda Lomelino”

Enklaste spindelkakorna!

Oreokakor, colasnören som du klipper till ben i passande längd och sticker in emellan. Lägg på ögon. Klart. Barnen älskar dom!

Hoppas ni gillar min Halloweeninspo.

Och hoppas ni haft en fin helg!

Läs om vår kommentarspolicy