Äppelpaj

Hej!

Äpplets dag idag! Det firas med familjens favoritrecept på äppelpaj. Tror det ursprungligen kommer från Allt Om Mat och sen vi testade det här första gången, för flera år sen, så vill vi inte göra någon annan äppelpaj. Så god och knäckig smak, testa!

Du behöver till ca 8 portioner:

5 äpplen

1 tsk kanel

100 g smör

2 1/2 dl strösocker

150 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

1 ägg, uppvispat

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smörj en pajform, ca 26 cm i diameter, med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.

Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen.

Grädda 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med vaniljvisp eller ännu bättre om du har tid, rårörd vaniljkräm.

Rårörd vaniljkräm:

3 äggulor

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker i en bunke och vispa pösigt.

Vispa grädden löst i en annan bunke. Blanda med äggsmeten. Rör ihop till en lagom tjock kräm.

Om du förvarar den i kylen kan den dela sig lite men det är bara att vispa ihop den igen.

Är ni många, gör dubbel sats, så god!

Mums!

Idag har skolan lovdag så jag är hemma med mina tjejer. Så härligt och passande efter två dygn borta på jobbet. Ska mysa hela dagen lång.

Ha en fin dag!

 

Läs om vår kommentarspolicy