Lilian Mannerströms köttbullar

Hej!

Det finns köttbullar och så finns det köttbullar. När jag såg Leif Mannerström laga det här i mästerkocken för ett par år sen fick jag lov att testa. Och då var mitt letande efter det perfekta receptet på köttbullar över. Leifs fru Lilians recept. De godaste köttbullar du kan tänka dig. Smakrika, saftiga, dom har allt. Inget du kanske ställer dig och lagar kl 18 en vardag när du kommer hem trött från jobbet direkt. Då ligger mamma scan närmare till hands. Men till söndagsmiddag, och samtidigt göra några matlådor. Så värt alla ingredienser kan jag lova.

Riv en skiva limpa på rivjärnet och använd som ströbröd, det ger en sötare smak. De mosade potatisarna ger köttbullarna en luftighet, perfekt konsistens får dom. Istället för att rulla köttbullarna spritsade jag ut dom, smidigt. Tips från Leifs masterclass.

Du behöver:

400 g nötfärs

400 g blandfärs

1 dl gräddmjölk (1/2 dl grädde + 1/2 dl mjölk)

1 dl ströbröd (limpa)

1 ägg

1/2 dl vatten

2 medelstora kokta potatisar

2 små gula lökar

1 msk farinsocker

3 msk ansjovisspad

2 msk koncentrerad kalvfond

2 msk soja

Salt och nymalen vitpeppar

Smör till stekning

Gör så här:

Rör ihop ströbrödet, gräddmjölken, ägg och vatten till en lös smet. Låt stå och dra i 10 minuter.

Skala lökarna. Riv den ena på ett rivjärn. Finhacka den andra och stek den gyllenbrun.

Mosa sönder de kokta potatisarna med en gaffel.

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Forma, eller spritsa, runda små köttbullar, ca 25 g st, och stek gyllenbruna i smör.

Servera med kokt potatis eller mos, rårörda lingon och pressgurka.

Jag slog på grädde, soja och kalvfond på köttbullarna som dom fick puttra lite i. God sås!

Något av det godaste och mest klassiska på en tallrik.

Gör dom!

Läs om vår kommentarspolicy