Goda tillbehör till kräftskivan

Hej!

Kräftpremiär idag! Hos oss är det Elins förtjänst att vi numera årligen har en liten kräftskiva hemma. Hon älskar kräftor, vi andra inte lika mycket. Men hennes önskemål om kräftor varje år har gjort att vi nu tycker riktigt mycket om kräftor och allt mys med just kräftskivan i sig. Till helgen blir det nog kräftor hos oss, men vilka ska man köpa? Vill självklart ha riktigt goda, läser tester, alla tycker olika. I ena testat säger en panel att kräftorna smakar riktigt illa, och i ett annat test sägs om samma paket att dom är riktigt goda. Tips emottages tacksamt!

Ska tipsa er om lite olika goda tillbehör som vi gillar på vår skiva.

Min favorit är den klassiska Västerbottenpajen. Men tycker man som min familj att den är lite stark så är den här Parmesanpajen riktigt god och lite mildare i smaken.

Du behöver till ca 6 portioner:

2,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 krm salt

150 g rumstempererat smör

2 msk olivolja

1 msk kallt vatten

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl mascarponeost

250 g riven parmesanost, lagrad 22 månader

Gör så här:

Arbeta ihop mjölsorterna och saltet med smöret, använd gärna fingrarna. Tillsätt olivolja och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt den gärna vila i kylen ca 30 minuter.

Tryck ut degen i en pajform (diameter 24 cm) med löstagbar kant. Gör degkanten ca 3 cm hög.

Förgrädda botten i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.

Värm mjölken lite och rör i mascarponeosten och den rivna parmesanosten. Låt svalna.

Knäck äggen i en skål eller bunke och vispa upp. Vispa sedan i ostblandningen.

Häll fyllningen i pajskalet Och grädda i 150 grader till den fått fin färg och stannat. Det tar ca 40 minuter.

Recept från Zeta”

Riktigt god!

Ett annat gott tips är kantarellröra på rostat tunnbröd. Ett tillbehör som också passar bra som tilltugg till drinken.

Du behöver:

2 rektangulära mjuka tunnbröd

200 g kantareller

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 msk halvtorr sherry

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

100 g färskost

Till garnering:

Färsk timjan

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär eller klipp tunnbröden i ca 4×4 cm stora bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter, tills rutorna fått fin färg. Låt kallna på galler.

Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs kantarellerna i en stekpanna tills det mesta av vätskan kokat in. Tillsätt lök, vitlök, smör och sherry och stek ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och låt kallna.

Blanda kantarellfräset med osten. Fördela röran på tunnbröden.

Garnera med timjan och mal över lite peppar.

Recept från Allt om Mat”

Mums!

Tre goda dippsåser. Inga exakta mått, gå på känsla så mycket du behöver.

Basen består av turkisk yoghurt, majonnäs, salt och lite svartpeppar från kvarn. Blanda ihop 2 delar majonnäs med 1 del yoghurt. Lite salt och peppar efter smak. Dela upp i tre skålar.

Skål 1:

Rör ner saffran. Blanda väl. Jag har 1/2 påse till min skål.

Skål 2:

Blanda i Ajvar och basilika.

Skål 3:

Blanda ner pressad vitlök och honung. Krydda uppepå med persillade.

En riktigt god Västerbottenpaj, recept här

Ha en trevlig kräftskiva!

Läs om vår kommentarspolicy