Godistårta

Godkväll!

Jag har precis suttit en lång stund och skrivit på ett blogginlägg om Dagas födelsedag. Hade skrivit recept, redigerat och lagt upp bilder, skrivit massa text. Precis i slutet när jag strax var klar försvann precis allt. På en halv sekund var allt borta. Inte första gången det händer mig, och det är så.frustrerande. Grrrrr.
Vet inte om det har med appen att göra, bloggar från min iphone.

Strunt samma.
Nu delar jag upp inlägget i två.
Receptet på tårtan kommer nu. Födelsedagsinlägget imorgon.

Daga, som alltså fyllde 5 igår, önskade sig en godistårta. Det var en riktigt rolig tårta att göra!

Jag gjorde en ljus 20 cm tårtbotten på tre lika receptet. Finns massor av inlägg om man googlar det. Ångrade att jag inte gjorde en saftig chokladbotten istället så fort den var klar. Men den här fick duga.

För att få bottnarna saftiga så pressade jag lite färskpressad apelsinsaft över dom innan fyllningarna lades på. Jag ville ha med lite syrlighet då fyllningarna, speciellt dumlefluffen, är söt. Man kan även använda hallonjuice eller saft.

Första lagret fyllde jag med dumlefluff, med hackad daim och frystorkade hallon uppepå fluffen. Det är gott när det händer något i tårtan och inte bara är en slät kräm.

I andra lagret hade jag hallonmascarpone. En riktigt god tårtfyllning som man kan använda jordubbar eller blåbär i också.
Under den här fyllningen lade jag ett gäng färska hallon.

Sen spacklade jag med vit chokladsmörkräm som jag färgat rosa med pastafärg.

Uppepå lade jag en chokladganache som jag tippade över kanten.

Dumlefluff:

180 g dumle
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Då går den inte att vispa fluffig sen.

Dela Dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.

Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).

När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Blir det fluff över är den god att servera som en liten dessert i glas med något crunchigt uppepå.

Hallonmascarpone:

1 1/2 dl vispgrädde
1/2 ask mascarpone
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Färska hallon
(använder du frysta bär så tänk på att de inte får vara för vattniga, då blir det för löst)

Vispa ihop grädde, mascarpone, florsocker och vaniljsocker så det blir tjockt. Rör sedan ner hallonen.

Vit chokladsmörkräm:

150 g rumsvarmt smör
150 g philadelphilaost
150 vit choklad

Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp.

När jag spacklar så gör jag det i flera tunna lager, ställer in den i kylen emellan att stelna lite. Då är det lättare att få den slät och snygg. Jag använder degskrapan att släta till med.

Chokladganache:

En utmärkt beskrivning på ganache hittar du här

Sen är det bara att gå loss med dekoreringen. Man kan ha färgtema, eller chokladtema. Bara ta favoritgodiset. Ha chokladbollar med.
Eller göra som mig och ta extra allt! 😝

Med inspiration från ”erikasfikastunder” på Instagram”

En nöjd tjej!
Men sen åt hon bara godiset på tårtan, vilket jag förstod då den enda tårta hon egentligen gillar är prinsess. 🙈🤣

En sån köpte vi också,minsann! 😜

På återseende imorgon…

Natti natti!

Läs om vår kommentarspolicy