Västerbottenpaj

Godkväll!

I lördags hade vi en liten kräftskiva hemma. Det hör inte till vanligheterna då kräftor inte är någon favorit mer än hos vår 9-åring i familjen. Så då hon önskade sig kräftor så var det klart vi ställde upp och fixade en skiva 😜🤗 Vi gjorde även lite tapas till då som sagt kräftor inte är någon favorit. Jag har inga problem att äta dom men känner att jag klarar mig lika bra utan. Den här kvällen var dom däremot helt magiska så det får nog allt bli en tradition med kräftskiva hos Finn/Mossbergs ändå 😋👌😀.
En Västerbottenpaj var givet att vi skulle ha med och den här som jag hittade hos "Mitt kök" var både enkel och supergod. Rekommenderas till kräftskivan, buffén, vilken högtid som helst, eller en vanlig dag med en god sallad till.

Du behöver till 6 bitar:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g smör
1 st ägg

Fyllning:

3 st ägg
300 g riven västerbottensost
2,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
lite salt och svartpeppar

Så här gör du:

Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.

Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.

Servera pajen ljummen.

Kräfthattar måste man ju ha, eller hur?!

Läs om vår kommentarspolicy