Elins Daimsnittar

Godkväll! När Elin fyllde år fick hon Roy Fares nya bok Cakehero för unga bagare. En jättebra bok med bra steg för steg-beskrivningar och både enklare och lite svårare recept. Det första hon ville baka ur den var Daimsnittar. Hon gjorde det mesta själv med lite hjälp från mig… Supergoda blev dom! Så nu går dom under benämningen Elins Daimsnittar hemma hos oss.

Du behöver till ca 30 kakor:

200 g rumsvarmt smör
130 g strösocker (1 1/2 dl)
40 g ljus sirap (2 msk)
300 g vetemjöl (5 dl)
10 g bakpulver (2 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 dubbeldaim (totalt ca 110 g)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader, varmluftsfunktion. Blanda smör, strösocker och sirap i en bunke. Vispa blandningen med elvisp några minuter så att den blir pösig.

2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop blandningen till en jämn deg med händerna. Hacka daimen i ganska små bitar och knåda in bitarna i degen.

3. Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till längder som är lika långa som plåten.

4. Lägg två av längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna med fingrarna.

5. Grädda längderna mitt i ugnen i 13-15 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Gör sedan likadant med de andra två längderna.

6. Låt längderna svalna i någon minut, och skär dem sedan lite på snedden till kakor. Låt kakorna svalna helt och förvara dom sedan torrt i en burk med lock.

Rekommenderas om du har någon ung bagare hemma.

Nästa gång blir det egen kexchoklad har Elin bestämt… Inte mig emot!

Läs om vår kommentarspolicy