Påsktårta med smak av After Eight

Hejsan! Det var en tjej på mitt Instagram som frågade efter recept på den här tårtan igår. Den är fylld med After Eightfluff och spacklad med en marängsmörkräm smaksatt med päron.
Jag hade inte bloggen när jag gjorde den till påsken förra året, men bilderna finns kvar och jag har kvar en beskrivning på hur jag gjorde så lägger upp receptet här. (långt recept!)

Tårtbotten:

Tårtbotten är gjord i en liten 15-cm form (älskar dom små tårtorna) efter 3-lika receptet. Ett recept som ger höga, luftiga och goda bottnar. Viktigaste att tänka på är att alla ingredienser bör vara rumsvarma för bästa resultat och att du inte vispar ägg och strösocker för hårt. Vispa på medelhastighet en lite längre stund.
Bakformens diameter avgör mängden ingredienser och du utgår från tre lika stora glas när du mäter upp dem.

15-18 cm: 3 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
20 cm: 4 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 5-6 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 7-8 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver

Om du vill ha chokladtårtbotten, vilket jag hade, byter du ut 1/4 av vetemjölet till kakao.

Gör så här:

Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Tillsätt även bakpulver till glaset med vetemjöl.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet.

Blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner dem i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen.

Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Dela tårtbotten i 3 delar/skivor.
Jag delar alltid tårtbotten när den är fryst, så enkelt att skära snyggt med vass kniv då.

After Eightfluff:

Hacka 50 gram mörk choklad och 100 g aftereight i små bitar och lägg i en bunke.

Värm upp 3 dl grädde på spisen, OBS, får ej koka då går den inte att vispa sen!

Häll grädden över chokladen och rör tills allt smält. Ställ in i kylen, helst över natten.

Sen är det bara att vispa med elvispen till en fluffig kräm. Gör den ganska fast så den inte rinner ut när du lägger den mellan tårtbottnarna sen.

Lägg fluffet på båda lagren och lägg även After Eight uppepå.

Spackla sen med marängsmörkräm…

Italiensk marängsmörkräm :

Räcker till att täcka en tårta med diameter på ca 23 cm och höjd ca 10 cm:

4 stora ägg, OBS rumsvarma!
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
275 g osaltat smör, rumsvarmt
Päronessens
Grön pastafärg

Gör såhär:

Vispa äggvitan till ett hårt fluff, helst i en rostfri skål eller glasskål.

Lägg vatten och socker i en kastrull. Blanda och koka upp. Det ska nå ca 118 grader och detta tar ungefär 5-7 minuter.

Häll den varma sockerlösningen i de uppvispade äggen försiktigt medan du vispar med elvisp eller i maskin. Lösningen är väldigt varm så ta det väldigt försiktigt här så du inte bränner dig.

Fortsätt vispa tills marängen svalnat, att undersidan av skålen svalnat helt brukar vara en bra riktlinje att gå efter.

Skär kylskåpskallt smör i kuber lika stora som en tärning ca. Låt det sen stå och bli rumsvarmt. Vispa ner lite smör i taget. Medelhastighet. Ej för fort. Bra riktmärke är att ta en kub i taget och räkna till 15 innan du har i nästa. Underlättar om du har en köksmaskin som hjälpreda här. Du ska få en tjock och fluffig smet men den brukar inte tjockna till förrän nästan allt smör har vispats ner. Du tror säkert den skurit sig innan den är klar men fortsätt vispa en stund så ska den gå ihop till en fin kräm. Om inte så googla på vad du kan göra för att rädda den, det går att göra nämligen.

Nu kan du tillföra päronessens och pastafärg.

Spackla sen tårtan. Jag har in tårtan i kylen emellan och spacklar på lite i omgångar för att få den så jämn och fin som möjligt.

Garnera efter tycke och smak. Jag blandade ut lite svart pastafärg med vatten och stänkte på med en pensel runt om. Hade sen delade kinderägg som jag fyllde med fina spräckliga och goda ägg från Anton Berg. Och sen lite pärlhönsfjädrar bara för syns skull.

Nu är det dags att börja med middagen. Ikväll testar vi en ny exotisk variant av tacos som jag smakade på Ica maxi när jag handlade sist, otroligt gott var det så fick lov att köpa hem bums!

Ha en fin kväll!

Läs om vår kommentarspolicy